Vážená paní doktorko,
chtěl bych se zeptat na riziko konzumace plísňových sýrů typu niva pro lidi s alergií na penicilin. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, alergie na spory plísní z rodu Štětičkovec - penicillium notatum, z níž byl izolován penicilin a penicillium glaucum, užívaný k výrobě sýru Gorgonzola (Niva) patří mezi alergie na vzdušné alergeny. Tyto spory se mohou vyskytovat ve vysokých koncentracích v ovzduší, odkud mohou být vdechovány a v dýchacích cestách vyvolávat alergické reakce. Atopik, resp. alergik může být senzibilizován i přes poškozenou kožní bariéru v případě výskytu atopického ekzému. Alergie na penicilin se řadí mezi lékové alergie, v tomto případě přesněji řečeno alergie na antibiotika. Alergie na plíseň rodu Penicillium nemá nic společného s alergií na antibiotikum penicilin.
S pozdravem