#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Plísňové sýry a alergie na penicilin

Dotaz, 15. 12. 2021

Vážená paní doktorko,

chtěl bych se zeptat na riziko konzumace plísňových sýrů typu niva pro lidi s alergií na penicilin. Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Iva Pončáková, 29. 12. 2021

Dobrý den, alergie na spory plísní z rodu Štětičkovec - penicillium notatum, z níž byl izolován penicilin a penicillium glaucum, užívaný k výrobě sýru Gorgonzola (Niva) patří mezi alergie na vzdušné alergeny. Tyto spory se mohou vyskytovat ve vysokých koncentracích v ovzduší, odkud mohou být vdechovány a v dýchacích cestách vyvolávat alergické reakce. Atopik, resp. alergik může být senzibilizován i přes poškozenou kožní bariéru v případě výskytu atopického ekzému. Alergie na penicilin se řadí mezi lékové alergie, v tomto případě přesněji řečeno alergie na antibiotika. Alergie na plíseň rodu Penicillium nemá nic společného s alergií na antibiotikum penicilin.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.