Alergie jsou způsobeny reakcí našeho imunitního systému na velmi široké množství podnětů. Spouštěčem tak mohou být plísně, léky, rostliny a též potraviny. Jednotlivé alergeny se navíc mohou ještě tzv. zkřížit. Co přesně to znamená?
Řeč čísel
- Až 70 % jedinců s potravinovou alergií trpí zároveň nějakou jinou přecitlivělostí, a to včetně alergické rýmy.
- Tato rýma se vyskytuje asi u 15–20 % populace a až 50 % z ní má určitou formu přecitlivělosti na potraviny nebo méně často střevní formu alergie.
- V západním světě je nejčastěji potravinovou alergií doprovázena alergická rinitida reagující na pyl břízy.
- Velmi časté jsou zkřížené reakce u přecitlivělosti na latex, kde se u 30–80 % lidí objevuje též reakce na potraviny.
- Častá je zkřížená alergie na korýše a na domácí roztoče.
- U dětí s atopickým ekzémem je vysoký výskyt (alespoň ve 30 %) potravinové alergie, nejčastěji zaměřené na kravské mléko, vejce a arašídy.
- U dětí je astma vyprovokováno potravinami až v 6 % případů a nejčastěji za to může mléko, vejce a arašídy.
Na co dávat pozor
Problematika zkřížené reakce spočívá ve strukturální podobnosti jednotlivých proteinů možných alergenů, například mezi pylem a potravinami. Pokud máte nějakou alergii, je dobré vědět, kde na vás může číhat ještě další nebezpečí. Podívejme se proto na nejčastější zkřížené alergie.
1. Časté zkřížené reakce mezi pyly a potravinami
- pyl břízy × jablko, mrkev, celer, hruška, rajče, třešně, ořechy
- pyl merlíku × banán, meloun, broskev
- pyl svízele (plevelu) × mrkev, celer, broskev, anýz
- pyl ambrózie × meloun, banán, okurka, slunečnice
- pyl bojínku lučního × jablko, liči, rajče, celer, kukuřice, paprika
2. Časté zkřížené alergie mezi různými potravinami
- kreveta, humr, krab a méně často chobotnice, mušle, škeble, ústřice
- burské oříšky, vlčí bob
- vlašský, lískový a para ořech, pistácie, kešu oříšky
- kravské mléko, mléko ostatních savců
- slepičí vejce a vejce jiných ptáků, drůbeží maso
- jednotlivé obiloviny
- alergie na mouku
- různé druhy ryb, a to jak sladkovodní, tak mořské ryby
- semínka sezamová, hořčičná, slunečnicová
- broskev a meloun velmi často reagují s dalšími druhy ovoce
3. Latex a alergie na potraviny
Latexová kontaktní přecitlivělost je nezřídka spojena s potravinovou alergií – velmi často na zeleninu i ovoce:
- Banán, avokádo, jablko, kiwi, meloun, papája, rajče, brambory a další méně časté.
(boba)
Zdroj: www.foodintolerances.com.au