U vody jako takové samozřejmě není příliš důvod k obavám. Je třeba dobře rozlišovat. A vědět, co konkrétní voda obsahuje.
Alergie je definována jako přehnaná imunitní reakce organizmu na látky, které normálně u zdravého jedince takovou reakci nevyvolávají. Alergenem může být téměř jakákoliv sloučenina. Nejčastěji to jsou bílkoviny buď ve své přirozené formě, nebo pozměněné, například vazbou s kovy či jinými prvky. Jednou z vlastností alergenů je dobrá rozpustnost ve vodě. Ne každá voda je tedy pro alergika bezpečná.
Pozor na chlor
Pitná voda bez příchutě by rizikem být neměla. Podléhá totiž kontrole a musí plnit hygienické normy. Problém ale může nastat, pokud je ošetřena chlorem. Chlor, fluor a další podobné prvky vyvolávají u citlivých jedinců kožní alergické onemocnění. Projevuje se nejčastěji vyrážkou v obličeji, okolo úst.
Pacienti musí vyloučit všechnu kosmetiku i vodu obsahující dané prvky. Nepoužívají fluorované zubní pasty a k mytí obličeje a zubů musí používat balenou, nechlorovanou vodu.
Nebezpečné příchutě
Při konzumaci ochucených vod může alergickou reakci vyvolat příchuť nebo konzervační činidlo či barvivo.
Užitkovou vodu dobře převařte
Voda užitková je nebezpečná zejména možnou kontaminací choroboplodnými zárodky. Bez její sterilizace varem nebo jiným způsobem není radno ji pít.
Celý život bez mytí?
Alergie na vodu jako takovou se vyskytuje jen velmi vzácně. Poprvé byla tato reakce v medicínské literatuře popsána v roce 1964 a od té doby bylo popsáno pouze dalších 29 případů. Její podstatu dosud nikdo neodhalil. Projevuje se tak, že kůže pacienta na vodu jakékoli teploty reaguje výsevem kopřivky. Léčba je jako u jiných forem kopřivky – podávají se antihistaminika ve vyšších dávkách.
(van)