#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Včelaři dostanou desítky žihadel. Přesto se jim alergické reakce vyhýbají

Alergie na včelí jed patří mezi nejzávažnější alergické reakce. Ročně je na následky bodnutí včelou nebo vosou hospitalizováno několik stovek osob, někteří z nich dokonce musí využít rychlé záchranné služby.

Alergie na včelí jed patří mezi nejzávažnější alergické reakce. Ročně je na následky bodnutí včelou nebo vosou hospitalizováno několik stovek osob, někteří z nich dokonce musí využít rychlé záchranné služby. Přesto však existují lidé, kteří si ze včel vůbec nic nedělají – včelaři. A právě na výskyt alergií u včelařů se ve svém výzkumu zaměřili turečtí lékaři, kteří své poznatky publikovali v odborném lékařském časopise Allergologia et Immunopathologia.

Turečtí lékaři z Hacettepe University v Ankaře oslovili pomocí dotazníků celkem 1 250 včelařů na celém území Turecka. Možná kvůli zaneprázdněnosti, možná kvůli národní nátuře tureckého hospodářství se jich lékařům vrátilo zpět pouze 494. I přes tuto pouhou 40% účast přineslo jejich vyhodnocení překvapivé výsledky.

Sto žihadel ročně

Z 494 včelařů, kteří vyplněný dotazník vrátili, jich 444 uvedlo, že v posledních dvanácti měsících dostali od svých včel alespoň jedno žihadlo. U padesáti pěti procent to bylo dokonce více než sto žihadel. Dvacet devět včelařů mělo po bodnutí systémovou alergickou reakci, u devíti se dokonce reakce projevila až anafylaktickým šokem. Kromě alergické reakce na včelí jed se u alergických včelařů objevily i příznaky dalších alergií, například senná rýma, astma, alergie na jídlo nebo atopický ekzém. Právě atopický ekzém se u včelařů vyskytoval nejčastěji a podle popisu včelařů byl spojen nejen s včelím bodnutím, ale dokonce i alergickou reakci zhoršoval.

Odolnější včelaři?

Výskyt alergických reakcí je u včelařů po včelím bodnutí poměrně nízký. Podle lékařů za to může nejspíše to, že včelaři na rozdíl od normální populace dostanou včelích žihadel několikanásobně více, a jejich tělo si tedy na včelí jed zvykne.

(kam)

Zdroj: Celikel S. et al.: Bee and bee products allergy in Turkish beekeepers: determination of risk factors for systemic reactions., Allergol Immunopathol (Madr). 2006 Sep-Oct; 34 (5): 180–4.

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje