Svátky se blíží a vy se vůbec netěšíte, protože máte potravinovou alergii? Nemusíte se ničeho obávat. Pokrmy pro toto období se totiž dají připravit tak, že budou nejen chutné, ale pro alergiky i šetrné a bezpečné.
Něco za něco – a bude chutnat všem
Ořechy, mouka, smetana, máslo, sýry – to všechno jsou ingredience, které se běžně používají při tradičním vánočním vaření. Mnoha přecitlivělým lidem ale mohou zkomplikovat život. Aby k tomu nedošlo, stačí trošku přemýšlet a "nebezpečné" potraviny nahradit těmi méně rizikovými. Tady jsou naše tipy:
- Cukroví a koláče. Ořechy zde hojně používané můžete nahradit stejným množstvím nahrubo nasekaných meruněk, sušených fíků nebo brusinek.
- Vánočka. Místo běžně dávaných mletých mandlí nebo těchto jader na ozdobu využijte též sušené ovoce.
- Máslo. To živočišné nahraďte rostlinným. Při pečení krůty, kachny a jiného masa, používejte místo másla olivový olej.
- Mléko. Máte alergii na bílkovinu kravského mléka? Lze ho nahradit sojovým nebo rýžovým mlékem, jíšku můžete "vyrobit" tak, že místo másla použijete rostlinný olej.
Vyzrajte na lepek
Máte-li alergii na lepek, kupujte bezlepkové suroviny. Pšeničnou mouku nahraďte rýžovou nebo pro zahuštění (například polévky) použijte kukuřičnou mouku. Nudle z pšenice vyměňte za bezlepkovou či pohankovou rýži nebo nudle. Místo těstovin zkuste fazole, čočku a bezlepkový chléb. Na obalení vánočních řízků či kapra použijte místo pšeničné mouky opět tu bezlepkovou – kukuřičnou, rýžovou, luštěninovou apod. Na trhu je dnes už seženete bez problémů. I při této alergii si můžete pochutnat na spoustě dobrého vánočního cukroví. Hladkou pšeničnou mouku nahraďte při pečení bezlepkovou směsí (50 % rýžové mouky, 25 % mletých mandlí a 25 % mouky škrobové), kypřicí prášek vyměňte opět za ten bezlepkový.
Vymyslet vánoční menu tak, aby se v klidu a dobře najedli i alergici, není dnes již problém. Chte to jen trochu kreativity a trpělivosti.
(aši)
Zdroj: www.deliciousmagazine.co.uk