Alergie existují skoro na všechno. Proto nepřekvapí, že se alergická reakce může objevit také po konzumaci sušeného ovoce. Ve většině případů za to však není zodpovědné samo ovoce, ale plísně a sulfáty, které sušené ovoce často obsahuje. Na druhou stranu může být sušené ovoce pro některé alergiky dobrou alternativou k čerstvým plodům. Během sušení totiž dochází ke změně proteinů, čímž se z alergenů stávají nealergeny.
Plísně jsou všude
Plísním jsme vystaveni každý den, venku i uvnitř – jsou ve vzduchu i v potravě. Pokud patříte k alergikům na plísně, větší výskyt v okolním prostředí nebo v jídle vám může způsobit klasické projevy alergické reakce.
Podle závažnosti to mohou být:
- ucpaný nos,
- vodnatá rýma,
- svědění očí,
- kožní vyrážka,
- dýchací obtíže.
Kromě sušeného ovoce mohou plísně obsahovat také:
- houby,
- sýry,
- víno,
- pivo,
- ocet,
- kvasnice,
- nakládané potraviny.
Pozor na siřičitany
Se siřičitany se můžeme setkat v nejrůznějších potravinách. Používají se jako konzervační prostředek pro své antibakteriální a antioxidační účinky a schopnost zachovat barvu potravin. Přidávají se zejména do sušeného ovoce, zeleninových konzerv, do alkoholických nápojů (pivo, víno), ovocných džusů, chipsů a dalších potravin.
Alergie na siřičitany se projeví různě závažnými příznaky podobnými astmatu.
Fruktóza – (ne)příjemná záležitost
Pokud trpíte po konzumaci sušeného ovoce bolestmi břicha, nadýmáním, plynatostí nebo průjmem, příčina může spočívat v poruše trávení fruktózy. Tento cukr se přirozeně vyskytuje v ovoci a používá se také jako sladidlo v některých potravinách a nápojích. V případě fruktózy nejde o alergickou reakci, nýbrž o takzvanou malabsorpci (daleko méně často o závažné vrozené onemocnění – fruktózovou intoleranci).
Usušte si sami nebo zvolte bioprodukty
Pokud máte podezření na alergii na sušené ovoce, neváhejte o tom informovat svého lékaře. Diagnózu potvrdí pečlivá konzultace, popřípadě kožní a krevní testy. Alergolog vám také poradí, jak se vyhnout nebezpečným zdrojům alergenů a vybaví vás léky pro zvládnutí příznaků.
Určitě vás potěší fakt, že sušeného ovoce se nemusíte úplně vzdát. Stačí si pečlivě vybrat z nabízeného sortimentu. V biopotravinách například nenajdete siřičitan. Jinou možností je, že si ovoce usušíte sami na slunci, v sušičce na ovoce nebo v troubě. A jak potom zabráníte uchycení plísně? Sušené ovoce raději neskladujte, mělo by být určeno k rychlé spotřebě.
(blš)