Pravděpodobně ano, protože roční batolata s nízkými hladinami „déčka“ jsou více náchylná k potravinovým alergiím než děti, které ho mají dostatek. Právě toto zjištění vyplynulo z výsledků studie, která byla přednesena na letošním výročním setkání Americké akademie alergie, astmatu a imunologie.
Bádání pokračuje
Výzkumné práce hledající souvislost mezi nedostatkem vitamínu D a rozvojem potravinové alergie u dětí jsou v plném proudu. Nyní se vědci snaží objasnit, zda by dostatečný příjem "déčka" mohl být řešením přecitlivělé reakce na některé složky potravy. Dále budou odborníci zjišťovat, jestli nedostatek vitamínu D u novorozence může předpovídat, že dítě bude později trpět alergií na nějakou potravinu.
Déčko lze užívat preventivně, ale…
Na setkání zazněl názor, že by alergikům měly být hladiny vitamínu D kontrolovány a případně upraveny. Proti návrhům masově doporučovat užívání „déčka“ však vystoupili někteří odborníci. Podle jejich názoru by měl být tento vitamín užíván s opatrností, a to z několika důvodů:
- "Déčko" ovlivňuje důležité orgány a jejich funkce – srdce, ledviny, neurologické funkce, imunitní systém, metabolismus vápníku a hořčíku.
- Jeho přesné účinky na organismus jsou však stále předmětem výzkumu.
- Tento vitamín se chová podobně jako steroidní hormon, není tedy tak neškodný, aby ho bylo možné plošně aplikovat všem bez rozdílu.
- Někteří pacienti ho mohou navíc hůře snášet.
- Ví se, že nízké hladiny vitamínu D nepříznivě ovlivňují kostru, není ale přesně známo, jaké jsou jeho účinky na jiné orgány při vyšších koncentracích.
V této problematice tedy zůstává ještě mnoho nezodpovězených otázek. Vědci se stále snaží rozklíčovat příčiny rozvoje alergických onemocnění a tento objev je zatím pouze malým krůčkem na dlouhé cestě.
(mzm)
Zdroj: www.medscape.com