Nelehkým údělem alergiků s potravinovou alergií je neustále hlídat svůj jídelníček. Zatímco si my – nealergici – užíváme vánočních dobrot do sytosti, alergik s potravinovou alergií musí být neustále ve střehu. Tradiční česká vánoční kuchyně totiž pro alergika představuje jednu zradu vedle druhé. A nejen ta. Třeba pšenice nebo vajíčka číhají doslova na každém kroku – od pečiva přes sladkosti až po uzeniny.
Od ryb raději dále
Kdo je alergický na rybí maso, má bohužel u štědrovečerní večeře smůlu. Je možné zkusit jiný druh ryby, ale ve více než 50 procentech případů existuje zkřížená alergie. To znamená, že i toto maso vyvolá alergickou reakci. Nejlépe tolerovanou rybou je třeba tuňák, který se dá udělat jako filé. Když ani ten situaci nezachrání, pak nezbývá než udělat řízek z jiného masa.
Speciální trojobal
Další problém může nastat, když je třeba kapra či řízek v něčem obalit. Celiak, který nemůže pšeničnou mouku, musí k obalování použít buď mouku sójovou, nebo amarantovou a stejně tak strouhanka musí být z pečiva pro celiaky. A jak obalit řízky při alergii na vaječnou bílkovinu? Stačí lžíce bramborového škrobu, čtvrt litru mléka a trochu mouky, hezky našlehat a obalit v připravené směsi a ve strouhance. Bez vajíčka se klidně obejdeme. Pozor, vajíčko je obsaženo i v majonéze, a tudíž je dobré ji v bramborovém salátu nahradit bílým jogurtem.
I při pečení hledejte náhražky
I celiak, trpící nesnášenlivostí lepku, může upéct sladkosti. Musí ale použít již výše zmíněnou amarantovou nebo sójovou mouku. Těsto z nich bohužel nevykyne, takže domácí buchty neupečeme. Při alergii na vajíčko jej lze při pečení nahradit mnoha způsoby. Stačí prášek do pečiva nebo instantní droždí rozpuštěné v 1/4 sklenice horké vody, sáček želatiny, dále pudinkový nebo kukuřičný či bramborový škrob a v neposlední řadě Vajahit, který ale obsahuje i mléčnou součást. Kakao lze nahradit karobovým práškem. Pozor také na ořechy, které jsou v našem cukroví velmi časté.
(jas)
Zdroj:
www.agronavigator.cz
www.bezlepkovadieta.cz
www.solen.cz