Alergie lidem nejen nepříjemně ztrpčují život, ale některé mohou být i životu nebezpečné. V popředí zájmu se tak ocitají určité rizikové potraviny, kterým je lépe se v prvních měsících života dítěte a možná i během těhotenství matky raději vyhnout.
Oříšky mohou ohrozit na životě
Arašídy řadíme mezi nejčastější potravinové alergeny.
Alergický člověk může po jejich požití trpět:
- kopřivkou,
- průjmem,
- bolestmi břicha,
- dušností.
Ohrozit ho ale také může prudká životu nebezpečná reakce, tzv. anafylaktický šok.
Ani mléko, ani buráky
Alergie na burské oříšky je velmi často spojena s alergií na vejce či mléko. Proto vědci k bližšímu prozkoumání vybrali právě děti, jejichž organismus nepříznivě reaguje na tyto potraviny. Díky rozborům krve pak skutečně zjistili u 140 z celkových 503 malých pacientů výraznou "přecitlivělost" na arašídy, přestože se u nich tato alergie do té doby zatím neprojevila. Převratné je ale zjištění, že matky těchto dětí z velké části přiznaly, že v těhotenství arašídy konzumovaly.
Výzkumy pokračují
Sami autoři však tvrdí, že výsledky jejich výzkumu ještě nelze brát jako definitivní. Narážejí na taková úskalí, jako je například věrohodnost informací týkajících se jídelníčku matek. Jistě se však jedná o důležité poznatky, které upozorňují na skutečnost, že výběrem potravin během těhotenství je možné ovlivnit budoucí výskyt alergií u dítěte.
S úpravou jídelníčku opatrně
Dokud nebudou mít vědci a s nimi i lékaři absolutní jistotu týkající se souvislosti jídelníčku těhotných s rozvojem dětských alergií, není zatím doporučeno preventivně se v těhotenství oříškům vyhýbat, pokud není alergická samotná matka. Jakékoliv větší úpravy jídelníčku jsou totiž v tomto období značně rizikové a vždy je třeba je raději konzultovat s lékařem.
(veri)
Zdroj: www.sciencedaily.com