Potravinovou alergii nepodceňujte. Může ohrozit i život!
Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické projevy.
Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu,
takže si zpočátku ani každý nemusí uvědomit, že se jedná o alergické
projevy. Ty po požití problematického jídla mohou postihnout náš trávicí
trakt, projevit se vyrážkou a svěděním na kůži či v nejvážnějších
případech vyvolat i dýchací obtíže.
Nejběžnější příznaky
projevy postihující trávicí systém – svědění v krku, křeče v břiše, nevolnost a zvracení, průjem
kožní příznaky – kopřivka, svědění kůže, ekzém
dýchací problémy – v mírných případech projevy alergické rýmy, v těch vážných astmatický záchvat, otok hrtanu a potíže s dýcháním
Pozor na tragické konce
I
když takové případy nejsou naštěstí časté, je dobré vědět, že i "obyčejná" potravinová alergie může být smrtelně vážná. Příčinou
úmrtí po požití alergenního jídla je ve většině případů anafylaktický
šok, ale nebezpečný je například i astmatický záchvat nebo otok hrtanu.
Ke stavu, který může končit až smrtí, může dojít:
po požití většiny běžných alergenních potravin,
relativně nejčastěji konzumací arašídů a dalších druhů ořechů,
též snědením mořských korýšů.
Přestože smrtelných
případů potravinové alergie se neobjevuje mnoho (například v USA se
odhaduje výskyt na 100 až 200 případů ročně), je důležité
nestandardní reakce na jídlo nepodceňovat. Mějte na paměti, že k vážnému
stavu může dojít i u jedinců, kteří měli v minulosti alergické příznaky
spíše jen mírné.