Čekáte miminko? Pak byste si měla dávat pozor na přísun tzv. „déčka“. Nadměrné užívání tohoto vitamínu totiž může u dětí po narození způsobit rozvoj potravinové přecitlivělosti.
Kosti chrání, ale vyvolává alergii
Vitamín D má obecně dobrou pověst:
- posiluje kosti,
- chrání před infekcemi především během chladných zimních měsíců,
- pomáhá nervovému systému,
- působí preventivně proti křivici,
- snižuje úzkost a deprese.
Nicméně nedávné vědecké výzkumy překvapivě stále více zpochybňují pozitivní aspekty týkající se vlivu na kosti. A již koncem devadesátých let minulého století začali odborníci upozorňovat také na souvislost mezi vysokou hladinou vitamínu D a rozvojem alergie.
Vitamín D pod drobnohledem
Vědci z Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí v Lipsku zkoumali vztah mezi hladinou vitamínu D během těhotenství a při porodu a imunitním stavem a alergickými onemocněními dětí v pozdějším věku. Celkově sledovali 622 matek a 629 dětí v dlouhodobé studii a testovali obsah vitamínu D v krvi těhotných žen a v pupečníkové krvi narozených dětí. Kromě toho ženy vyplňovaly dotazníky k posouzení výskytu potravinových alergií v průběhu prvních dvou let života dítěte. A výsledky?
Nízká hladina „déčka“ = méně alergie
- V případech, kdy se u nastávajících matek zjistila nízká hladina vitamínu D v krvi, se potravinové alergie u dvouletých dětí na rozdíl od žen, které měly v těhotenství vysokou hladinu „déčka“, vyskytly velmi vzácně.
- Pokud tedy mají gravidní ženy vyšší příjem tohoto vitamínu, mají jejich děti vyšší riziko rozvoje potravinové alergie v kojeneckém věku.
- Tyto děti mají také vysokou hladinu specifického IgE na potravinové alergeny, jako jsou vaječný bílek, mléčná bílkovina, pšeničná mouka, arašídy nebo sója.
- Kromě stravy je však hladina vitamínu D ovlivňována také ročním obdobím a dobou strávenou venku – i tyto aspekty by měly být brány v úvahu.
(aši)
Zdroj: www.sciencedaily.com