V dnešní době je výskyt alergií na všechno možné stále častější. Někdy se dokonce mluví i o epidemii. V mnoha případech je člověk přecitlivělý dokonce na více látek současně, nejvíce jde o pyly a trávy, roztoče nebo potraviny. Roste ale také podíl nemocných s tzv. zkříženou alergií.
Aby toho nebylo málo…
- Ke zkřížené alergii dochází tehdy, když imunitní systém alergika reaguje i na jinou látku (která je svým složením aminokyselin velice podobná známému alergenu), než na kterou je dotyčný přecitlivělý.
- Příkladem může být alergie na jablka u nemocného s potvrzenou přecitlivělostí na traviny.
- Zdrojem zkřížené alergie jsou často potraviny. K negativním projevům dochází nejvíce po požití syrové kořenové zeleniny, rajčat, ořechů, arašídů, syrových brambor a ovoce.
- Alergenní vliv však může zrušit tepelná úprava – vařené ovoce nebo zelenina většinou nevyvolávají žádnou reakci.
- Výjimkou jsou ovšem pražené arašídy, celer, petržel, koření a ořechy. Zde se stává, že se vařením projevy spíše zhoršují.
Zničte alergeny v kuchyni
Jak již bylo naznačeno, díky vaření, dušení či pečení se většinou u dané potraviny ztrácí schopnost vyvolat nežádoucí reakci. Proto si často nemocní s přecitlivělostí na čerstvé ovoce nebo ti, kteří mají prokázanou zkříženou alergii, mohou dovolit alespoň jeho kompotovanou formu. Zkusit lze též nějakou tepelnou úpravu ovoce či zeleniny. A tipy?
- Podusit na pánvičce nebo v mikrovlnné troubě můžete cokoli.
- Upéci v troubě jdou jen některé druhy zeleniny.
- Uvařit ve vodě lze ovoce do formy kompotu.
- Vhodná je též příprava pyré či přesnídávky.
Neplatí pro všechny stejně
Je však třeba mít na paměti, že snášenlivost každého člověka je velice individuální. Proto platí, že co může sníst jeden alergik, není vždy 100% bezpečné pro druhého. Je také rozdíl, zda si kompot či jinou tepelnou úpravu ovoce děláme sami, či zda je výrobek koupený – zde totiž hrozí další rizika ve formě přidružených látek, tedy dochucovadel, sladidel, konzervantů, barviv, tzv. éček apod.
(jakr)
Zdroj: www.alergomed.cz