#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když se alergie zkříží aneb Ovoce a pyly jsou nebezpečná kombinace

Alergie se může vyskytnout prakticky na cokoli. Kromě alergických reakcí na jednotlivé alergeny existuje i tzv. zkřížená alergická reakce. V praxi to znamená, že trpíte-li přecitlivělostí třeba na travní pyly, může vám vadit i konzumace broskví.

Alergie se může vyskytnout prakticky na cokoli. Kromě alergických reakcí na jednotlivé alergeny existuje i tzv. zkřížená alergická reakce. V praxi to znamená, že trpíte-li přecitlivělostí třeba na travní pyly, může vám vadit i konzumace broskví.

Vyhněte se kontaktu s alergenem

Samotná alergie na ovoce je jedním z typů potravinové alergie. Projevuje se nežádoucí reakcí imunitního systému na ovoce nebo potraviny, které ovoce obsahují. Tento typ alergie je obvykle méně častý a závažné reakce bývají vzácné. Alergickou reakci vyvolá alergen obsažený v ovoci. S blížícím se létem spousta alergiků odjíždí k moři a jejich jídelníček bude obohacen o nejrůznější exotické druhy ovoce.

K rizikovým druhům z hlediska alergie patří:

K alergické reakci obvykle dojde až po druhé expozici potravině a příznaky se pak objeví do několika minut nebo hodin po požití. Charakter příznaků a jejich intenzita jsou individuální.

Jak poznáte alergii na ovoce

Nejčastější reakcí je:

Neexistuje účinná léčba, pouze eliminace konkrétní potraviny, v tomto případě ovoce. Po ruce byste měli pro jistotu vždy mít antihistaminika, nosní spreje, inhalátory či kapky do očí.

Zkřížení alergií

Existuje i tzv. zkřížená alergická reakce mezi proteiny čerstvého ovoce a pyly. Přibližně 70 % lidí, kteří mají alergii na pyly, trpí orálním alergickým syndromem (OAS). Tito lidé po konzumaci čerstvého ovoce pociťují svědění, pálení, brnění či otok rtů, úst, jazyka a hrdla, a to v místech, kterých se dotklo ovoce. Příznaky trvají pouze několik vteřin nebo minut a jen zřídka bývají vážnější.

Které ovoce vám bude vadit vám?

Pozitivní kožní testy na podezřelé ovoce může potvrdit diagnózu OAS. Nutné je vyhnout se čerstvému ovoci, vařené či pečené už obyčejně lidé tolerují bez závažnějších reakcí.

(aši)

Zdroj: allergies.about.com

Zaregistrujte se zdarma
k odběru zpravodaje