Rýže je základní potravinou pro jednu třetinu světové populace, a jak zdá, její potenciál ještě zdaleka nebyl vyčerpán. Vypadá to, že se brzy přesune z kategorie běžných potravin na daleko důležitější místo. Je totiž příkladnou ukázkou toho, jak nám lék k některým onemocněním leží přímo a doslova na talíři.
Otruby jako antihistaminika
Podle studie Mendela Friedmana a jeho kolegů zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry se zdá, že méně známá varianta rýže, tzv. černá rýže, dokáže tlumit zánět, který je podstatou alergických onemocnění, jako jsou například senná rýma, astma a jiná onemocnění. Tento účinek byl prokázán již na pokusech na buněčných kulturách, při nichž se zjistilo, že látky z otrub z černé rýže dokážou potlačit uvolňování histaminu, který je jedním z aktérů uplatňujících se při vzniku zánětu.
Černá rýže versus hnědá rýže
Otruby jsou odpadní produkty vznikající při zpracování obilovin, kdy se odstraňuje povrchová část zrna. Nazývat je slovem odpadní je však velkou chybou, protože právě otruby obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, vitamíny a minerály. A právě extrakty z otrub z černé rýže použili vědci při svých experimentech na téma alergie.
Ustupující zánět
Po injekční aplikaci se u myšek zredukoval kožní alergický zánět o 32 % a zároveň se snížila produkce dalších látek, které přispívají ke vzniku zánětu. Když vědci začali laboratorní myši krmit stravou, kterou z deseti procent tvořily právě otruby z černé rýže, snížili tak svědění, které je spojeno s alergickou kontaktní dermatitidou. Extrakty z otrub hnědé rýže, kterou po odstranění jejích povrchových vrstev známe jako bílou rýži, takové účinky neměly.
Možná tedy čeká černou rýži velká budoucnost a stane se nejen důležitou součástí jídelníčku alergiků, ale také součástí protizánětlivé léčby i prevence alergických onemocnění.
(jas)
Zdroj: www.sciencedaily.com