Alergií stále přibývá a platí to i o těch potravinových. Například alergie na burské oříšky vzrostla v poslední dekádě několikanásobně a je nejčastější příčinou smrtelné nebo velmi závažné celkové alergické reakce po potravinách.
Sourozenci v ohrožení
Pacienti a jejich rodiče žijí často ve velkém stresu a obavách, aby zamezili kontaktu s tímto alergenem nejen doma, ale hlavně ve školním a jiném prostředí a tak zabránili život ohrožujícím reakcím. Jejich častým dotazem je, zda je ve zvýšeném riziku i sourozenec dítěte, které má alergii potvrzenou.
Většinou se při běžném alergologickém vyšetření provádí testování na potraviny pouze při již vyjádřených příznacích. Případná pozitivita testu totiž u bezpříznakového jedince nesignalizuje alergii a testy mohou být pozitivní až u 30–50 % vyšetřených, aniž by znamenaly onemocnění.
Zrádné buráky
Cílem americké studie bylo určit, zda mají sourozenci dětí se závažnou alergií na buráky zvýšené riziko obdobných reakcí. Z rozsáhlé studie o vlivu genů a prostředí na astma bylo vybráno 514 dětí věku 8–10 let. Lékařem potvrzenou alergii na buráky mělo téměř šest procent z nich. Jejich 900 sourozenců bylo rovněž vyšetřeno alergology na možný výskyt alergie na buráky, která byla potvrzena u téměř dvou procent; 8,5 % z nich bylo sourozencem alergika na buráky, 1,3 % bylo sourozenci na buráky nealergického dítěte.
Riziko alergie na buráky je tedy u sourozenců s již známou takovouto alergií výrazně vyšší než u ostatních dětí, a proto by před prvním podáním buráků měli být vyšetřeni alergologem.
(van)
Zdroj: Liem, J. J. a spol., Allergy, Astma Clin Immunol 2008, 4, 144–149