Lidé ze vzdělanějších rodin jsou téměř dvakrát více ohroženi rizikem vzniku nebezpečné potravinové alergie než běžná populace. Tvrdí to závěry kanadské studie. Důvodem může být přísná výchova dětí v oblasti jejich hygienických návyků. Máme něco měnit?
Hygienická hypotéza
V posledních desetiletích vzrůstá počet alergií obecně, nevyjímaje závažné potravinové alergické reakce například na ořechy či mořské plody. Někteří odborníci tuto skutečnost vysvětlují takzvanou hygienickou hypotézou – níže uvedené aspekty mohou být příčinami nedostatečného či jinak pozměněného vývoje imunitního systému organismu, což vede k následné náchylnosti ke vzniku alergií. O čem mluví?
- O častějším zakládání menších rodin s lepší, někdy až nadměrnou hygienou.
- O čistších obydlích.
- O více rozšířeném užívání antibiotik.
- O lepší dostupnosti očkování.
Chrání přistěhovalce rozdílná dieta?
S tímto předpokladem do jisté míry koresponduje i další objev, ke kterému vědci z Univerzity McGill dospěli. Totiž že imigranti žijící v Kanadě mají v porovnání s Kanaďany v užším slova smyslu riziko alergie zhruba poloviční. Příčinou mohou být v jiných dietních zvyklostech a životním prostředí.
Všeho s mírou
I kdyby však "hygienická hypotéza" odhalila skutečnou příčinu častějších alergií ve vzdělaných rodinách a rozvinutých zemích obecně, ještě není důvod k panice. Podle odborníků totiž riziko bakteriální či virové nákazy daleko převyšuje nebezpečí vzniku alergie. Proto rozhodně nelze rodiče odrazovat od očkování svých dětí a lpění na dodržování základních hygienických pravidel, pochopitelně jsou-li tato v rámci rozumných mezí.
(veri)
Zdroj: blog.usfoodsafety.com