A nejen to. Často mívá zkříženou reakci například s pylovými alergiemi nebo s alergiemi na ovoce. Jeden takový případ alergické reakce po požití artyčoků ve své zprávě, publikované v odborném medicínském časopise Allergologia et Immunopathologia, zdokumentovali i španělští lékaři.
"Bodlák" na štědrovečerním stole
Artyčok kardový se nejčastěji pěstuje ve Středomoří a vypadá jako až 2 metry vysoký bodlák. Sklizený kardový artyčok pak tvarem připomíná řapíkatý celer a k jídlu se připravuje podobně jako chřest. Tradičně patří na italský jídelníček, zejména v oblasti Benevento, kde se přidává do štědrovečerní polévky s masovými kuličkami a vajíčkem.
Zkřížené alergie
A právě po požití syrového artyčoku kardového propukla u dvanáctiletého chlapce alergická reakce v podobě astmatu, senné rýmy spojené se zánětem spojivek a otokem a svěděním kolem úst. A nešlo jen o konzumaci rizikového artyčoku. Chlapec měl stejné potíže, když snědl ořechy, jablka, broskve, pomeranče nebo rajčata. Zajímavé však bylo, že se u něj alergie nikdy neprojevila po požití artyčoků vařených, pouze těch v syrovém stavu. Byl proto testován pomocí kožních testů na nejběžnější alergeny, jako jsou pyly různých trav, plísně, roztoči, zvířecí alergeny a různé druhy ovoce a zeleniny – ořechy, lískové oříšky, mandle, slunečnicová semínka, jablka, broskve, pomeranče, meloun a vařený i syrový kardový artyčok. Pozitivní kožní reakci se podařilo prokázat u většiny alergenů, včetně pylů. Při orálním provokačním testu pak chlapec reagoval otokem a svěděním v ústech do 30 minut po požití syrových artyčoků, přičemž vařené žádnou reakci nevyvolaly.
Rizikový protein zničilo vaření
Lékařům se poté podařilo popsat protein, který alergickou reakci u chlapce vyvolával a který byl tepelnou úpravou denaturován. Ti ve své zprávě uvedli, že se jedná opravdu o výjimečnou alergii, která dosud nebyla popsána. Pravděpodobně se ale jedná o zkříženou reaktivitu mezi proteiny z artyčoku kardového a jiných pylů, na které už malý pacient byl alergický.
(kam)
Zdroj: Por G. Davila Fernández et al.: Cardoon allergy, Allergol Immunopathol (Madr). 2010; 38: 165–6.