Když si zadáte do internetového vyhledavače slovo "alergie", získáte nepřeberné množství stránek věnujících se tomuto tématu. Ale co alergie na čokoládu. Existuje?
Nejrozšířenější cukrovinka
Čokoláda, ať už hořká, nebo mléčná, patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější cukrovinky na světě. Úvodem lze prozradit, že alergie na čokoládu jako takovou neexistuje. Co však existuje, jsou alergie na její jednotlivé složky.
Kakao
Základní složkou čokolády je kakao. A právě alergie na kakaové boby patří mezi nejčastější alergie, kterými se alergie na "čokoládu" projevuje.
Mléko
Čokoláda obsahuje mléko, tedy další častý alergen. Pokud se jedná o nesnášenlivost mléčného cukru (laktózu), může být mléčná čokoláda nahrazena hořkosladkou, polosladkou nebo hořkou. Ty totiž obsahují více kakaa a méně mléka a cukrů. Alergici je proto lépe snášejí.
Arašídy
Nesnášenlivost burských oříšků patří mezi nejčastější a také nejzávažnější potravinové alergie. Alergická reakce je totiž zpravidla poměrně prudká, a může dokonce i ohrozit alergikův život. Proto je třeba u tohoto druhu alergie čokoládu vybírat opravdu obezřetně. Některé čokolády totiž ani nemusí obsahovat celé arašídy, ale například pouze arašídové máslo nebo jen stopy těchto ořechů.
Další nástrahy ve sladké pochoutce
Pozor je třeba si dát také na stopy lepku u celiakie. Některé plněné čokolády totiž obsahují mouku nebo pšeničný škrob. Podobné to je i u "křupavých" čokolád, které mohou obsahovat stopy po ječném sladu, sóji nebo kukuřici. Všechny tyto potraviny totiž také mohou vyvolat alergickou reakci. Zapomenout však nelze ani na alergii na kofein. Ten je sice v čokoládě obsažen oproti například kolovým nápojům minimálně, ale přesto může alergickou reakci vyvolat. Dalšími nástrahami mohou být i různá umělá sladidla a barviva.
Složek, které mohou alergikům velmi znepříjemnit život, je v různých typech čokolád poměrně dost. Proto při výběru čokolády věnujte zvýšenou pozornost jejímu složení.
(kam)
Zdroj: foodallergies.about.com