Výskyt potravinové alergie je ve vyspělých zemích na vzestupu stejně tak jako alergie obecně. Částečně za to může i konzumace nových, pro danou zemi exotických potravin nebo používání nových technologií výroby a také rozšíření geneticky upravených potravin.
Stále častěji se objevuje alergie na exotické ovoce, jako je kiwi, avokádo, oříšky kešu, paraořechy, pekanové ořechy, seznam, slunečnicová semínka nebo výrobky obsahující mouku z bobů.
Nebezpečná exotika
Reakce po konzumaci různých druhů ořechů nebo plodů moře mohou být i velmi prudké až život ohrožující. Také dlouhodobější fyzická námaha při vytrvalostním sportu může u jedinců s alergií na potraviny vyvolat závažné reakce i po delší době od požití alergenu, takže souvislost někdy není ihned zřejmá.
Někteří alergici mohou být přecitlivělí i na potraviny, se kterými se nemuseli ještě ve svém životě setkat. Jsou alergičtí na běžný alergen ze svého domácího prostředí a k reakci může dojít i po prvním požití exotické potraviny, která obsahuje podobné alergeny. Stává se to zejména u pylových alergiků, alergiků na latex nebo na roztoče.
Skryté alergeny
Dalším velkým problémem jsou skryté alergeny v potravinách. V řadě zemí není pro výrobce potravin povinné uvádět na etiketě přesné složení výrobku, a při konzumaci čerstvých potravin koupených ve stánku tuto informaci nemáme nikdy.
Nejčastějšími skrytými alergeny v potravinách, které vyvolaly život ohrožující reakci, byly ve studii z roku 2007 španělských autorů alergeny rybích parazitů Anisakis simplex. Tento parazit napadá zejména mořské ryby žijící v hejnech a reakce po konzumaci napadených ryb je mnohdy mylně považována za reakci na rybí maso. Dalším častým skrytým alergenem byly ořechy, potom skutečně ryby, ovoce a sója.
Zrádné koření
Exotické pokrmy jsou často kořeněné nejrůznějšími směsmi koření. Například kari je složeno až z 36 druhů koření, které mohou vyvolat alergické reakce. Pečivo sypané různými druhy semen stále častěji zpestřuje nabídku i našich pekáren. Alergických reakcí se můžeme dočkat po seznamu, slunečnicovém semeni, hořčičném semínku, ale i po máku nebo pohance, které jsou v našich končinách domovem.
Nebezpečí potravinové alergie je nejvyšší při konzumaci neznámých, dosud neověřených potravin z neověřených zdrojů. Pokud je pacient silný alergik, měl by v takovýchto situacích být velmi opatrný.
(van)