Potravinovou alergií trpí na celém světě asi 4 % populace a teoreticky ji může způsobit cokoli, co sníte.
Jak ji poznáte a co vám může všechno vadit?
Během dne sníte přes sto látek, které mohou potencionálně spustit alergii. A bohužel zejména v hotových jídlech bývají obsaženy látky, o kterých byste to ani neřekli. Zákeřné mohou být nejen arašídy, ale také některé druhy zeleniny (celer) a koření. Pravdou sice je, že v případě koření jsou alergické reakce vzácné a obvykle mírné (na rozdíl například od arašídů), ale objevit se mohou i závažnější reakce. Alergie na koření představuje u dospělých 6,4 % z celkového množství potravinové alergie.
Některé druhy koření raději z jídelníčku vypusťte
Neumíte si představit párek bez hořčice? Pak zpozorněte. Někteří lidé reagují citlivě právě na hořčici, dále na koriandr, kmín, fenykl, papriku nebo šafrán. Méně často pak i na cibuli, česnek či pažitku. Reakce na hořčici mohou vyvolat dokonce anafylaktický šok, a to zejména v kontinentální Evropě, kde se hořčice více používá.
Souvislost s alergií na pyly je prokázaná
Alergeny v koření jsou podobné těm pylovým. Lidé, kteří jsou alergičtí na pyly pelyňku a břízy, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich projeví i alergie na koření. Nejste si jistí, na které koření budete reagovat? K tomu slouží tzv. prick testy (kožní testy, které se využívají k přesnému stanovení diagnózy alergie).
Pálivým jídlům se raději vyhýbejte
Častá senzibilizace bývá kromě výše uvedeného koření také na celer (32 % u dětí a 23 % u dospělých), vzácně byly popsány alergie také na papriku a šafrán, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček. Některé koření, jako jsou paprika nebo chilli, může zvyšovat svým působením na trávicí trakt riziko, že některé alergeny proniknou s potravou do těla.
(aši)