Přesný výskyt potravinové alergie u dětí je jedním z nejdiskutovanějších alergologických témat. Zvyšují se počty alergiků, nebo je prognóza příznivější? A jaké alergie mohou vymizet s věkem, a které naopak přetrvávají do vyššího věku?
Jak se nesnášenlivost některé potraviny může u tak malých dětí vůbec vyskytnout, když by se v jejich jídelníčku tato potravina vůbec neměla objevit?
Odborníci se i přes určité rozdíly v jednotlivých zemích většinou shodují v tom, že v poslední době dochází k nárůstu počtu alergií celkově i počtu potravinových alergií. Přesných údajů o potravinové alergii u dětí ve věku 0–3 roky je ale velmi málo.
Potravinové alergie před dvaceti lety
Americká studie z roku 1989 uvádí výskyt potravinové alergie ve věku 1–3 roky celkem u 7,4 % dětí. Současná studie, provedená britskými lékaři, zkoumala alergické projevy u 969 dětí narozených během tří po sobě následujících let na ostrově Wight. V prvním roce věku byla u 1 % dětí laboratorně prokázána zvýšená citlivost na vzdušné alergeny, kdy byly testováni roztoči, pyl trav a kočičí alergen, a u 2,2 % dětí zvýšená citlivost na potravinové alergeny, kdy se testovalo kravské mléko, vejce, pšenice, arašídy, seznam a ryby. Ve věku dvou let se zvýšená citlivost na některou z těchto potravin objevila u 3,8 % dětí, ve třech letech věku to u 4,5 % dětí.Zlatý standard v diagnostice potravinových alergií
V každém věku byly dětem prováděny i přímé testy, kdy je pod přísným lékařským dozorem opatrně podávána podezřelá potravina a sleduje se reakce pacienta. Tyto testy jsou považovány za zlatý standard diagnózy potravinové alergie. Jejich výsledky se vždy poněkud liší od laboratorních testů a výrazně se liší od údajů rodičů, kteří popisují potravinovou alergii až v 33,7 % případů. Ve většině z nich se ale jedná o jiné mechanismy nesnášenlivosti potravin než o alergické.Dobré zprávy pro rodiče
Přímými testy bývá alergie prokázána pouze u desetiny z těchto pacientů. V současné studii byla potravinová alergie přímými testy prokázána u 5 % tříletých dětí. Tyto výsledky v porovnání s americkými z roku 1989 neprokazují nárůst počtu potravinových alergií u malých dětí.Rizikové arašídy
Nejčastější se vyskytla alergie na kravské mléko, vejce a arašídy. Alergie na mléko ve třetím roce věku vymizela u 80 % pacientů a na vejce u 50 % pacientů. Alergie na arašídy zůstala s věkem nezměněna. Je pozoruhodné, jak vysoký byl výskyt alergie na arašídy v takto nízkém věku, kdy by s nimi děti neměly ještě vůbec přicházet do styku. Kontakt je patrně zprostředkován různými jinými potravinami kontaminovanými příměsí arašídů.Výsledky studie jsou povzbudivé: ukazují totiž, že počty potravinových alergií u malých dětí nepřibývají, a potvrzují již známé zkušenosti, že většina dětí z potravinové alergie "vyroste". S přibývajícím věkem se ale mohou místo potravinové alergie objevit jiné alergické nemoci, jako je senná rýma nebo astma, proto je dobré dítě pečlivě sledovat.
(van)
Zdroj: Venter C, a spol. Allergy 2007.